Sunday 2 June 2013

Puding AisKrim Oreo

Sebenarnya kerja sekolah aku ni banyak tak siap tapi dengan keadaan badan, pinggang n perut aku yang tak selesa..mood nak menanda semua hilang. Tekak pulak macam nak makan sesuatu. Nak menapak keluar untuk beli goreng pisang lagilah bercinta. Aku teringat hari tu ada beli OREO...nak trylah buat puding aiscream oreo yang ada dalam FB Buku Resepi hari tu. Check2....bahan2 semua ada...cuma kena turun plak pegi beli ais cream vanilla. Buatnya taklah susah mana pun hehehe ikut je apa yang ditulis dalam resepi tu. Cuma kali ini aku ikut sebiji-sebiji apa yg tercatat...nak hambikkkk ko banyak ler plak. Sampai dua bekas jadinya. Orang dalam rumah ni adalah 3 kerat je. Kenalah sedekah kat sekuriti-sekuriti tu nanti.




Nak tahu cara membuatnya...nanti aku tolong copy pastekan bahan n cara-caranya daripada alamat ni ek:

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar tali
1 tin susu cair
1250 ml air
100 gram gula
2 biji telur (xnak letak pun xpe, letak 1 biji pun boleh)
1 bungkus biskut Oreo (Packing yg harga RM2.90)
Aiskrim (x kisah perisa ape pun. Saya guna perisa vanila)
sedikit esen vanila (nk hilangkan bau hanyir telur. kalau x letak telur tak payah bubuh esen)
1) Basuh agar2 tali kemudian masak agar2 tadi bersama 1250 ml air diatas dapur dgn api yang sederhana. masukan gula dan kacau perlahan2.
2) Oreo dikisar dlm pengisar kering. Kalau xde pengisar hancurkan dengan tangan pun boleh... nak patahkan 2 pun boleh jugak... terpulang. 
3) Blend susu cair bersama aiskrim, telur dan esen vanila.
4)Bila agar2 yang dimasak tadi dah larut sebati masukan bahan yang diblend tadi (susu cair+telur+aiskrim) dan kacau perlahan hinga sebati...kemudian masukan oreo yg dikisar... kacau lagi biar mendidih sekejap dan padamkan api...
5) bolehla disejukan dlm acuan , loyang ...dah beku bolehla dipotong2. Simpan dalam peti ais makan sejuk2 lagi sedap.


Dah cuba ni dah tahulah  camana rasanya namun  bagi sapa yang suka puding bolehlah mencuba tapi bagi aku rasanya cepat mual mungkin sebab ada susu cair dalamnya.


No comments:

Post a Comment