Monday 3 June 2013

Masak Lemak Siput Sedut

Masak siput sedut ni memang peberet kami sekeluarga. Kalau kitaorang g area Taman Tun lepas balik sekolah, adam mesti ajak pegi makan  siput sedut. Memang menyedut gila-gila adam kat sana walapun masak lemak siput sedut tu pedaslah jugak. siap disudu2nya kuah lemak tu dan sama bergelen-gelenlah air yang diteguknya. Dahler kunyit n kuahnya pekat...habis baju sekolah adam ikut berlemak sama. Kebetulan en somi balik memancing hari tu, lalu kat sungai besar...dibellinya 4 bungkus siput sedut. Siput sedut itu dah siap dibersihkan...senanglah hati. Kalau tak jenuh nak membersih kalau yg jual selemoih ngan tanah liat lagi.  Siput sedut ni aku tau masak dua je - masak lemak cili api dan siput sedut masak sos tiram. So tengah hari tu dh tentu menu utama kami masak lemak siput sedut hehehe. Selalu menyedut kat kedai je...bila masak, adam tanya mama tahu masak ke macam kat kedai tu. Huh..mencabar betoi soklan anakku ini.


Masak Lemak Cili  Api 
masakan ni aku tak retilah nak cite sukatan-sukatannya sebab main bubuh je. Yang penting ada bahan-bahan seperti berikut n terjunkan jelah dalam periuk hehehe.

Bahan-bahan:
mesti ada siput sedut
cili api (ikut tahap kepedasan)
santan (agak2lah kepekatannya)
bawang merah
bawah putih (tak bubuh pun ok..sbb aku tak suka bawang putih)
serai (diketuk)
daun kunyit (koyakkan je)

1. Siput sedut potong bontotnya (jgn pendek sgt..sampai subuh esok tak habis menyedutnya hehehe). Bersih dan masukkan dalam periuk
2. Cili api, bawang merah ditumbuk. Masukkan dalam periuk bersama siput tadi.
3. Masukkan santan,daun kunyi dan serai sekali.
4. Letakkan atas dapur dan masakkan atas api sederhana
5. Pastikan sentiasa kacau santan tu supaya tidak pecah minyak sehingga 2-3 minit
6. Masukkan garam...rasa dah ngam segalanya. Kalau tak ngam pandai2lah repair apa yang kurang. Lepas tu bolehlah tutup api

siput sedut yang siap dipotong dan dibersihkan
semua bahan disatukan dalam periuk
ready utk dimakan


No comments:

Post a Comment