Friday 1 February 2013

apa menu kita petang ni???

ahaksss...tengah duduk2 mengadap facebook kepala dok terpikir nak makan apalah petang ni? Yang aku nampak kat dapur tu ada kacang hijau lebih masak bubur kacang masa 'potluck' ari tu hehehe. Akupun  terus ke dapur nak masak bubur kacang laaaa apa lagi yang aku tahu hehehe. Bubur kacang aku ni tak berapa tahan sangat sebab lepas makan sure angin2 menerpa dan mencucuk badan aku lepas tu. Tang tu yang tak tahan penangan bubur kacang tapi tulah sekali sekala makan bubur kacang memang sedap jugak. Teringat masa kecik2 dulu, kalau emak masakkan bubur kacang...aku suka amik  kacang tu yg  masih berair tapi belum dimasukkan santan lagi. Aku ceduk masuk dalam cawan n campur gula. Mmmmm bestnyer huhu makan panas2. Sekarang pun buat jugak cuma sorok2 takut anak n en abe pelik tengok cara aku makan.



Baru2 ni masa sekolah buat potlak...aku tatau nak bawa apa. Yang terlintas masa bubur kacanglah. Kawan2pun setuju n siap ada nak bawakan roti gadenia. So aku dapatlah petua sorang ni katanya kalau nak rasa sedap goreng kacang hijau tu dulu (goreng tanpa minyaklah) n kalau goreng katanya boleh mengurangkan angin dalam kacang ahaksss. Lagi satu kalau goreng dulu, kacang hijau ni akan lebih cepat lembutnya, So aku pun buatkan seperti mana yang kawan aku katakan tu.

Aku ni masak bubur kacang ikut mudah n style aku lah hehehe. Nak tau???
bahan-bahan yg perlu ada:
mestiler kacang hijau (ikut ler berapa banyak nak masak)
gula secukup rasa kemanisannya
air (rebusan)
santan / susu segar pun ok je
garam seciput
daun pandan rasa kalu nak bau
durian utk tambahan perisa

1. sebelum masak panaskan kacang hijau dalam periuk sehingga naik bau kacang tu tapi api kenalah perlahan sikit. Kang hangus jadi lain ler plak hehehe
2. Lepas dh macam bau kacang tu naik...curahkan air sejuk utk merebus kacang ke dalam periuk.
3. bila kacang dh lembut n mengembang sikit masukkan gula n diikuti dengan santan n daun pandang.
mmmmm dah siap hehehe
4. tapi kalau aku nk senang..lepas masuk gula aku ceduk kacang yg dh masak bersama air tadi ke dalam mangkuk lain n tuangkan dengan susu cair. Sodap jugak ahakssss.

Yang lebih dalam periuk tu leh biarkan sampai kering airnya n buat kuih rengas plak. Kuih ni adam paling suka makannya. Lagipun adunannya kalau banyak boleh simpan dalam peti ais cuma xleh lama sangat nanti keras bangetttt.




oriteeee....jom makan bubur kacang huhu

No comments:

Post a Comment