kudapan bersama adam pagi ini |
maggie goreng...takyah ler cite lebih2 masaknya |
kuih rengas@kasturi made my tangan ahaks |
1. Kacang hijau tu direbus sampai kembang atau lembut dan pastikan airnya kering juga. Sebab tu masa rebus tu kalau boleh jangan terjun terus satu baldi hehehe nanti mengembangler sesangat. Senang masukkan sikit2..agak2 keras masukkan air lagi. Itu cara akulah...sbb aku memang xde sukat2 masaknya.
2. Bila air dah nak mengering n kacang kembang, masukkan gula pasir kacau sampai gulanya larut.
3. Pastu masukkan tepung dan gaulkan.Agaklah bila diuli tak berapa melekat sgt kat tangan. Ada setengah orang suka masukkan kelapa parut sekali...tapi aku suka yang simple je...so kelapa tu x penting bagi aku hehehe.
4. Dah siap tu tunggulah sejuk kejap....lepas tu barulah ditempa buat bulat2 dan tekankan sikit kasi leper sikit. Kalau masih melekat..taburlah tepung kat tempat nak letak adunan yang dh dibentuk tadi.
5. Sementara tu .kena buatkan tepung celup untuk menggorengkan kuih ni. Ambil tepung bubuh dalam mangkuk pun ok..masukkan garam sikit, kunyit sikit n air. Kacau sebati dan jangan terlalu cair nanti time menggoreng kuih ni akan melekat kat kuali.
6. Nak goreng tu, kuih yg dibentuk tadi celupkan dalam adunan tepung tadi n bolehlah goreng.
Dah siap!!!!! Hari ni kuihnya tak berapa nak cantik sebab tepung celup aku buat cair sikit...time goreng keje melekat2 jer kat kuali tapi rasanya maintain sedap hahahaha.
U.P Norazalawati Atan:
kakmeen tau ko suka kuih ni...kalau kat kantin berketul2 nora beli hehehe. apa lagi cubalah.
No comments:
Post a Comment